Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна: Транзитът на руски газ през нашата територия е намалял с над 20% през януари-октомври

Обемът на руския газ, транспортиран през Украйна, е намалял и през октомври и от началото на годината е с 21,6% под обемите през същия десетмесечен период на 2020 г., показват украински данни. Това става в момент, когато европейските цени на газа поскъпват рязко поради недостиг на доставки.

Украйна обвинява Москва, че използва енергията като оръжие срещу Европа. Москва отрича това и многократно заявява, че изпълнява задълженията си по договора за газ.

Обемът на газ, преминаващ през Украйна, е спаднал до 2,634 милиарда кубически метра през октомври от около 3 милиарда кубически метра през септември, съобщи в петък украинският държавен оператор за транзит на газ, предаде Ройтерс.

За периода януари - октомври 2021 г. обшият обем на транспортирания през Украйна руски природен газ е бил в размер на 35,3 млрд. куб. м., което представлява спад с над 21% спрямо 45 млрд. куб. м. през същия период на 2020 г.

"Загрижени сме за намаляването на транзита на руски газ през украинския маршрут - от 1 октомври обемите на изпомпване са под резервирания капацитет“, заяви Сергей Макогон, ръководител на оператора на украинската газопреносна система.

По-рано тази седмица Макогон каза, че руският енергиен гигант "Газпром" е намалил дневния си транзитен обем на газ през Украйна за четвърти път тази година до 60 милиона кубически метра.

Това е много по-ниско от 109-те милиона кубически метра, предвидени в петгодишния договор на Украйна с Русия за транзит на газ и около половината от това, което "Газпром" изпрати през предишния отоплителен сезон.

Отношенията между Украйна и Русия се сринаха след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и избухването на войната в Източна Украйна. Това накара Москва да разработи и други маршрути за транспортиране на газ до Европа.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че физическите газови потоци по тръбопровода "Ямал-Европа" през Полша към Германия вече са в посока на запада към измервателна точка Mallnow, след като по-рано тази седмица течаха в обратна посока (на изток към Русия), показват данни на уебсайта на германския оператор.

В петък сутринта входните потоци в Mallnow възлизаха на 3 529 229 киловатчаса в час, докато изходните потоци към Полша бяха нулеви, показват данните.

Потоците от Русия към измервателния пункт Mallnow, който се намира на полската граница, бяха спрени в събота и се възобновиха едва в четвъртък (вчера).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна