Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" одобри и започна да изпълнява плана за запълване на европейските газови хранилища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Газпром" одобри и започна да изпълнява плана за запълване с природен газ на пет европейски подземни газови хранилища през ноември, се казва в изявление на газовия холдинг във вторник, цитирано от агенция ТАСС.

Като част от плана, най-голямата в света публично регистрирана компания за природен газ вече е определила обемите и маршрутите за транспортиране на газ.

"Газпром" започна активно да попълва своите подземни хранилища в Европа през последните дни, според данните, предоставени от Gas Infrastructure Europe (GIE). По-специално, на 7 ноември това запълване с газ в европейски подземни хранилища на компанията достигна почти 20% от общия обем на доставките за складови съоръжения в региона.

Директните доставки на газ по газопровода Ямал-Европа за Германия също бяха възобновени късно в понеделник, 8 ноември, докато до вторник сутринта те се увеличиха повече от два пъти, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на данни на европейския газопреносен оператор Gascade.

Освен това заявките за транзитни доставки на газ през Украйна за Словакия на 9 ноември нараснаха до почти 83 милиона кубически метра на ден от 75,22 милиона кубични метра, които бяха доставени през газоразпределителната централа на границата на двете страни през предходните дни, според на данните, предоставени от словашкия газотранспортен оператор Eustream.

В края на октомври руският президент Владимир Путин възложи на "Газпром" да увеличи доставките за европейските подземни хранилища на компанията след приключване на изпомпването на газ в руските хранилища на 8 ноември.

Главният изпълнителен директор на газовия холдинг Алексей Миеър увери, че 'Газпром" ще изпълни поставената задача.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна