Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руското газоподаване за Германия нараства въпреки беларуската заплаха

Потоците на руски газ през ключов тръбопровод за Германия се повишиха в понеделник без никакви признаци, че президентът на Беларус е изпълнил заплахата си да прекъсне транзитните газови доставки за Европейския съюз с наближаването на зимата, предаде Ройтерс.

През миналата седмица Александър Лукашенко предупреди, че може да предприеме контрамерки при нови санкции на ЕС заради мигрантската криза на полско-беларуската граница, като затвори газопровода "Ямал-Европа", който преминава през Беларус.

Русия е основен износител на природен газ за Европа през Беларус и Кремъл даде да се разбере, че не иска да има прекъсвания в доставките.

Въпреки, че на този етап Беларус не изпълнява заканата, европейските спот цени на газа се повишиха с близо 7% към 79,70 евро на мегаватчас, тъй като продължава пазарния недостиг поради редица фактори, включително ниски запаси в газовите хранилища и повишено търсене след облекчаване на противоепидемичните мерки.

Анализатори посочват, че европейските складови газови запаси са с около 20% под нормалното за това време на годината в сравнение с едва 3% под нормалното в газовите хранилища на САЩ.

До неотдавна липсата на допълнителни газови потоци от Москва, която доставяше само договорените си с ЕС обеми, беше основен фактор за нарастващите цени на газа и пазарът внимателно следи всякакви потенциални прекъсвания на руския газов поток.

Графика на цената на газа на нидерландския хъб TTF


Руският държавен газов монополист "Газпром" започна да презарежда своите европейски складови хранилища през миналата седмица, като газовите потоци идват главно през Беларус и Украйна.

В събота президентът Владимир Путин каза, че ходът за блокиране на газовите потоци към Германия, минаващи през Беларус, би рискувал да навреди на връзките между Минск и Москва, като добави, че ще говори с Лукашенко по въпроса.

Газовите потоци в Германия на пункта за измерване Mallnow, който се намира на полската граница, са достигнали почасов обем от над 12 454 248 киловатчаса (kWh) в понеделник, показват данни на германския мрежов оператор Gascade, като това представлява повишение спрямо доставените през уикенда обеми.

Ройтерс напомня, че газопреносната инфраструктура в Беларус е собственост на руската "Газпром".

В понеделник резултатите от месечните търгове пък показаха, че "Газпром" отново не е резервирал допълнителен капацитет за транзит на газ през Украйна и през полския участък от газопровода 'Ямал-Европа" за месец декември.

Въпреки че до голяма степен игнорира месечните търгове, от време на време 'Газпром" резервира транзитен капацитет на ежедневни търгове, когато вижда допълнителни заявки от своите клиенти.

Русия заяви многократно, че може да потече повече газ към Европа, след като новопостроеният й газопровод "Северен поток 2" получи зелена светлина от Германия да започне да функционира.

В понеделник Кремъл заяви, че заплахата от страна на Лукашенко да намали доставките на газ за Европа през беларуската територия няма да доведе до това, че Русия да пренасочва потоците от Беларус към "Северен поток 2", след като газопроводът бъде пуснат в експлоатация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна