Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на WTA притеснен за Шуай Пън

Шуай Пън по време на Откритото първенстов на Австралия през 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Женската тенис асоциация (WTA) Стив Саймън изрази повишилото се притеснение за китайската звезда Шуай Пън след появилия се мейл от тенисистката в държавна китайска медия.

Пън, бивша шампионка на двойки от Уимбълдън и  "Ролан Гарос", е в неизвестност от две седмици, след като заяви, че известен китайски политик й е посегнал сексуално. „Публикуваното днес изявление от китайската държавна медия по отношение на Шуай Пън само повдигна моите опасения за нейната безопасност и местоположение. Трудно ми е да повярвам, че тя е написала този мейл, които получихме“, сподели Саймън.

Държавната медия CGTN публикува мейл в сряда, свързан с Пън, който според информациите е бил изпратен от тенисистката до ръководните лица в WTA. 35-годишната състезателка заяви по-рано този месец, че бившият вицепремиер Гаоли Джан я е „принудил“ да прави секс с него по време на дългосрочна връзка. 

„Шуай Пън показа невероятен кураж в описването на случай на сексуално посегателство срещу бивш ръководител в китайското правителство“, каза още шефът на Женския тур, призовавайки за „независимо и достоверно доказателство, че тя е в безопасност“. „Опитах се на няколко пъти да се свържа с нея чрез различни форми на комуникация, но безуспешно“.

Стив Саймън

Подробности относно обвинения на Пън остават извън интернет пространството в Китай. Постът бе изтрит бързо и Франс прес не успя да верифицира автентичността на скрийншотовете, свързани с обвинението. Четирикратната шампионка в турнирите от Големия шлем Наоми Осака каза, че е била в „шок“ относно Пън, като Новак Джокович и още няколко тенисисти в последните дни изразиха опасенията си за нея. WTA призова в неделя твърденията на Пън да бъдат „разследвани напълно, справедливо, прозрачно и без цензура“. Китайските ръководни лица запазват мълчание относно Пън и тяхната тенис асоциация не пожела да коментира ситуацията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени