Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън предава временно президентската власт на Камала Харис

Камала Харис и Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще прехвърли в петък временно властта на вицепрезидента Камала Харис, докато той се намира под анестезия за рутинна колоноскопия, на която ще се подложи като част от редовно профилактично физическо изследване, обяви прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

Президентските правомощия ще бъдат прехвърлени на вицепрезидента Камала Харис "за краткия период от време, когато Джо Байдън е под упойка". "Вицепрезидентът ще работи от офиса си в Западното крило през това време“, допълни Саки и посочи, че по-късно този следобед Белият дом ще пусне публично писмено резюме относно физическия преглед на президента.

Профилактичното изследване ще се проведе в Националния военен медицински център "Уолтър Рийд".

Президентската власт е била прехвърляна на вицепрезидента и преди това, когато президентът Джордж У. Буш беше подложен на колоноскопии през 2002 и 2007 г., като самото прехвърляне на властта е в съответствие с процеса, заложен в Конституцията, отбеляза прессекретарят на Белия дом.

Байдън, който навършва 79 години в събота, е най-възрастният човек, поел поста на президент в историята на САЩ.

Въпреки че продължават спекулациите дали Байдън ще се кандидатира за преизбиране през 2024 г., той посочи многократно, че очаква да се кандидатира за втори мандат заедно с вицепрезидента Харис.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени