Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести на много места в Европа и Австралия срещу затягането на противопандемичните мерки

Протести в Австралия срещу противопандемичните мерки
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протести на много места в Европа срещу затягането на противопандемичните мерки. Световната здравна организация също изрази загриженост за разпространението на коронавируса на Стария континент.

Във Виена няколко хиляди души се събраха на протест срещу новите ограничения заради пандемията и задължителните ваксини. Сред демонстрантите имаше и много крайно-десни активисти. Със свирки, вувузели и  барабани протестиращите изразиха недоволството си срещу строгите ограничения.

"Искам да ми върнат свободата. Уж живеем в демокрация, но заради коронавируса тя се превърна в диктатура!", заяви една от протестиращите.

Австрийското правителство въведе пълен локдаун. От понеделник за 10 дни 9 милиона австрийци няма да имат право да излизат от вкъщи освен за да отидат на работа, да пазаруват стоки от първа необходимост или да спортуват. Ваксинацията срещу Covid-19 в алпийската страна ще стане задължителна от 1 февруари догодина.

Планираната за днес демонстрация срещу Covidмерките в Амстердам беше отменена, след като снощи в Ротердам избухнаха сблъсъци между протестиращи и полиция и няколко души бяха ранени, а десетки арестувани.

Подобни прояви бяха планирани и в Рим, Будапеща и Швейцария.

Хиляди протестираха и в Австралия срещу изискването за задължителни ваксини за представителите на редица професии. В Мелбърн няколко хиляди души поискаха затвор за премиера на щата Виктория Даниъл Андрюс, разгневени от предложените нови мерки срещу пандемията.

Световната здравна организация е много притеснена от разпространението на ковид-19 в Европа, заяви регионалният директор Ханс Клуге в интервю Би Би Си. Зимният сезон, недостатъчният брой ваксинирани и доминацията на по-заразния делта вариант на вируса са сред основните причини за резкия скок в броя на новозарезените. Доктор Клуге предупреждава, че ако не се вземат спешни мерки, броят на жертвите на вируса може да достигне половин милион до месец март идната година.
Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа

По думите му една от най-ефективните мерки с бърз резултат е въвеждането на задължителни маски. Задължителната ваксинация трябва да се налага като последна възможност, но сега е времето да се проведе обществен и правен дебат по въпроса, смята Клуге.

"Ако ние постигнем 95-процентно всеобщо носене на предпазни маски в Европа и Централна Азия, можем да спасим 188 хиляди живота от евентуалните 500 хиляди живота, които можем да загуби преди февруари 2022 г.", отбеляза Клуге.

Според него затягането на мерките около носенето на маски, ваксинациите и зелените Covid сертификати ще помогнат и че последното "не е ограничение на свободата, а по-скоро е инструмент за запазване на нашата индивидуална свобода".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени