Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на европейските енергийни цени и на газа заради по-студеното време

Снимка: Ройтерс, Алами

Европейските спот цените на електроенергията скочиха рязко във вторник, стимулирани от по-ниските температури, увеличаващи търсенето, докато предлагането на енергия от възобновяеми източници е относително скромно, тъй като фронтът на високо налягане означава ниска вятърна енергия.

Енергийните цени в Германия за сряда се повишиха с над 13% към 274 евро за мегаватчас.

Еквивалентният френски договор пък нарасна с близо 10% към 296 евро за MWh, като за кратко беше достигната цена от 327 евро, най-високата от октомври 2008 г.

Предвижда се френското потребление на електроенергия да добави 600 MW дневно до 6,4 GW (гигавата) в сряда, докато търсенето в Германия се очаква да нарасне с 800 MW до 64 GW, показват данни на компанията Refinitiv Eikon.

В същото време се очаква германската вятърна енергия да спадне в сряда до 8,1 гигавата GW на ден спрямо 14,1 GW във вторник. Френското вятърно захранване вероятно ще загуби 4,5 GW, за да достигне 3,7 GW в сряда.

Добиването на слънчева енергия и в двете водещи европейски икономики също ще бъде ниска, като ще бъде малко под 2 GW в Германия и под 1 GW във Франция.

Френската ядрена енергийна мощност пък остава 72,4% от общия енергиен капацитет на страната.

Цената на енергийните доставки в Германия за следващата година се увеличи с 1,1% до 129,5 евро за MWh, а еквивалентните френски договори с доставка 2022 г. са само с 60 евроцента под предишното затваряне, достигайки ниво от 146,1 евро.

Междувременно германската енергийна група E.ON планира да инвестира до 2026г. около 27 милиарда евро в основния си бизнес, включително мрежи и електроенергия на дребно, посочи компанията, присъединявайки се по този начин към своите конкуренти по отношение на в стартирането на амбициозни програми за финансиране.


Цените на природния газ също нарастват по време на търговията във вторник, като цените на газа в Европа скочиха с около 6%, тъй като по-студеното време увеличи търсенето и пазарът остана нервен от зимните доставки от Русия. Фючърсите на американския природен газ пък се повишиха с около 4%, заличавайки голяма част от ценовия спад с 5% в понеделник, тъй като растящите глобални цени поддържат търсенето на износен втечнен природен газ (LGN) от САЩ близо до рекордно високи нива.

Анализатори посочват, че европейските запаси в газовите хранилища са с около 17% под нормалното за това време на годината, в сравнение с едва 2% под нормалното в Съединените щати.

Изтичащите този месец газови фючърсите в САЩ поскъпнаха в началото на американската търгови с 4,2%, до 4,992 долара за милион британски термични единици (mmBtu), след като само ден по-рано те поевтиняха до най-ниско ниво от 7 септември насам.

На спот пазара цените на газа за вторник в Ню Йорк и Нова Англия скочиха до най-високите си стойности след февруарското замръзване, тъй като температурите в североизточната част на САЩ спаднаха и накараха домовете и бизнеса да увеличат потреблението за отопление. Ройтерс напомня, че мразовитият феруари намали производството на газ в САЩ и остави милиони потребители без ток и топлина за дни в Тексас и други централни американски щати.

С цени на газа около 29 долара за mmBtu в Европа и 34 долара в Азия спрямо цени около 5 долара в Съединените щати, търговци прогнозират, че купувачите по целия свят ще продължат да купуват целия втечнен природен газ, който САЩ могат да произвеждат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна