Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 100 000 са жертвите на Covid-19 в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 100 000 са починалите от Covid-19 в Германия от началото на пандемията, съобщи днес обществената здравна агенция, предаде АФП.

Най-голямата европейска икономика е изправена пред нов ръст на случаите на коронавирус, регистрирайки 351 жертви за последните 24 часа, с което общият им брой достига 100 119, сочат данни на института „Роберт Кох“.

Осредненото 7-дневно ниво на заболеваемост от Covid-19 продължава да нараства, като според данните на "Роберт Кох" достигна рекордните 419,7 заразени на 100 000  души.

Общият брой на заразените през последното денонощие пък се увеличи със 75 961 до 5 573 756 от началото на пандемията.

Натискът над болниците е непосредствено предизвикателство за новото коалиционно правителство, което трябва да поеме властта от кабинета на Ангела Меркел.

Ръстът на новозаразени възпламени яростен дебат в Германия дали да бъде последван австрийския пример за задължителна ваксинация за всички граждани.

Бъдещият канцлер Олаф Шолц изрази подкрепа за тази идея и заяви, че новото правителство ще инвестира 1 млрд. евро бонуси за здравните работници на първа линия.

Смята се, че за четвъртата вълна на Covid-19 в Германия е виновно сравнително ниското ниво на ваксинация – около 69%, за разлика от други европейски страни като Франция, където то е 75 на сто. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна