Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на DJIA с 900 пункта и на петрола с 13%, след като новият Covid вариант уплаши пазарите

Водещите фондови борси по света бележат спадове между 3% и 5%, а петролът поевтинява с над 13%, тъй като инвеститорите са сериозно обезпокоени от новините около новия вариант на коронавируса Omicron, който беше засечен в Южна Африка и още няколко южноафрикански държави.

Индексът на сините чипове на Уолстрийт DJIA се срина с малко над 900 пункта (спад с 2,53%), отбелязвайки най-драматичен дневен спад за настоящата година. По време на петъчната сесия DJIA дори за кратко падна с над 1000 пункта.

Широкият индекс S&P500 се понижи с 2,27%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 2,23%.

Графика на индекса DJIA


Спадът на европейските борси беше още по-драматичен, тъй като по-рано през деня страните от стария континент обявиха прекратяване на полетите от Южна Африка и още няколко държави от региона заради новия Covid вариант. В същото време редица европейски държави предприемат и по-строги противоепидемични мерки, целящи да ограничат настоящата Covid вълна в Европа и евентуалното ѝ усилване от новия вариант на коронавируса.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се срина през петъчната търговия с 3,67%, германският DAX 30 падна с 4,15%, френският CAC 40 с 4,75%, британският FTSE100 с 3,64%, италианският MIB с 4,6% и испанският Ibex-35 с 4,96%.

Най-сериозен срив отбелязаха акциите на авиопревозвачите и на туристическите фирми, след решението за временно спиране на полетите от Южна Африка и още няколко африкански държави, където е бил засечен новия Covid вариант.

Спад отбелязаха и банковите акции поради опасения, че новите противоепидемични мерки ще забавят икономиката активност, което пък ще забави вдигането на лихвите от страна на водещите централни банки.

По-сериозно поскъпване отбелязаха единствено акциите на компаниите, произвеждащи ваксини срещу Covid-19, както и на някои компании като Zoom Video и Peloton, които биха се възползвали от подновяването на политиката "остани си в къщи" с оглед на коронавирусната пандемия.

Петролните фючърси пострадаха още по-сериозно от новините около новия вариант на коронавируса. Междувременно притесненията относно увеличаване на предлагането, предизвикано от координираното освобождаване на част от стратегическите петролни резерви на редица държави като САЩ, Япония и Индия, засилиха допълнително негативните настроения.

Фючърсите на петрола Брент поевтиняват с близо 13% към 71 долара за барела, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 13,04% към 68,17 долара за барела, като за кратко дори удариха ценово дъно около 67,40 долара за барел.

Това е най-мащабният петролен ценови срив в рамките на една сесия на търговия за 2021 г., като и двата типа фючърси удариха двумесечни дъна и отчетоха спад за пета поредна седмица.

Графика на петрола Брент / долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна