Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Никога няма да направя компромис по въпроса за лихвите в страната

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган настоя в понеделник, че никога няма да направи компромис с повишаване на лихвените проценти поради позицията си, че високите лихви стоят зад рекордната инфлация в страната.

Цитиран от турския телевизионен канал NTV, Ердоган отново защити намаляването на лихвите от централната банка на страната, като каза, че се очаква инфлацията да намалее до юни 2023 г., когато е насрочено да се проведат общи избори.

Пред репортери по време на полет при завръщане си от посещение в Туркменистан, турския президент каза, че неотдавнашната нестабилност на обменния курс на турската лира не се основава на икономическите фундаменти и че Анкара е готова да предостави необходимата подкрепа за стимулиране на инвестициите, а именно чрез държавните банки.

Междувременно щатският долар поскъпва с нови над 3% спрямо турската лира по време на търговията в понеделник към ниво от 12,70 лири.

Турската лира се обезцени с повече от 71% спрямо долара от началото на годината насам и днес се търгува малко под рекордния връх около 13,367 лири, достигнат на 23 ноември 2021 г.

Последната драматична обезценка на турската лира през последните дни беше факт с оглед на продължаващото настояване  от страна на Ердоган за намаляване на лихвите на централната банка въпреки растящите с близо 20% инфлация в Турция.

От септември насам Централната банка на Турция намали лихвения си процент с 400 базисни пункта.

Графика турска лира/долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!