Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен похвали инвестиционния план на ЕС за 300 млрд. евро за противодействие на Китай

Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че инвестиционният план на Европейския съюз на стойност 300 милиарда евро ще предложи на хората "истинска алтернатива" на китайската инициатива "Един пояс, един път".

Фон дер Лайен се обърна към пресата, като посочи, че "страните членки се нуждаят от по-добри и различни оферти“ от тези, представени от Пекин.

Европейската комисия представи в сряда план за инвестиране на 300 милиарда евро в световен мащаб до 2027 г. в инфраструктурни, цифрови и климатични проекти като по-добра алтернатива на китайската инициатива "Един пояс, един път".

Схемата, представена в сряда от ЕК и наречена Global Gateway, има за цел укрепване на европейските вериги на доставки, стимулиране на търговията в ЕС и подпомагане на борбата с изменението на климата, като се фокусира върху дигитализацията, здравеопазването, климата, енергетиката и транспорта, както и образованието и научните изследвания.

Китай стартира през 2013 г. своя проект "Един пояс, един път", за да засили търговските връзки с останалия свят през 2013 г. и вече харчи големи средства за развитието на инфраструктурата в десетки страни по света.

Представители на ЕС обаче посочват, че условията за финансиране, предлагани от Пекин, често са неблагоприятни, непрозрачни и правят някои по-бедни страни, особено в Африка, дългово-зависими от Китай.

"Планът "Глобална врата" (Global Gateway) ще подкрепи зеления и цифров преход в световен мащаб, като до 2027 г. ще бъдат мобилизирани до 300 милиарда евро“, написа тя в "Туитър".

Парите за европейския инвестиционен план под формата на безвъзмездни средства, заеми и гаранции ще идват от институции на ЕС, правителства, както и от финансови институции на ЕС и националните банки за развитие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!