Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КПКОНПИ започва проверка на бившата директорка на ДКК Ваня Карагенова

| обновено на 01.12.21 в 17:46
Снимка: ДКК

Антикорупционната комисия се самосезира по скандала с уволнената директорка на Държавната консолидационна компания Ваня Караганева. Ще се проверяват твърдения, че тя е уволнена заради противозаконни действия.

От Комисията "Цацаров" уточняват, че са се самосезирали от интернет сайта на Консолидационната комисия. Проверката ще се прави от експерти от дирекция „Противодействие на корупцията“ и тя ще засегне и "действия на висши длъжностни лица". Не се уточнява кои.

Първоначално ще се изискат всички относими към случая документи от Съвета на директорите на ДКК и от Министерството на икономиката. После ще бъдат снети обяснения от " ръководни длъжностни лица". Позициите също не се уточняват.

"След завършване на проверката Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата при наличие на корупционни престъпления", поясняват от антикорупционния орган, оглавяван от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Междувременно стана ясно, че скандалът около Държавната консолидационна компания може да стигне и до Европейската прокуратура. Такава заявка даде изпълнителният директор Рая Каназирева, член на директорския борд в компанията. Пред журналисти тя показа папка, за която каза, че е и в президентството, при премиера, министъра на икономиката, ДАНС и прокуратурата. 

"Не знам вече кого да информирам. Смятам тази папка да отиде и до Европейската прокуратура", каза Рая Каназирева.

"След като бъдат изискани и анализирани всички относими документи  и бъдат снети обяснения от ръководни длъжностни лица и при наличие на данни за корупционни престъпления, материалите ще бъдат изпратени на прокуратурата", информират още от Антикорупционната комисия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна