Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС предлага мерки в отговор на мигрантската криза по границите с Беларус

Снимка: архив

Европейската комисия предложи в сряда набор от мерки, за да помогне на Полша, Латвия и Литва да се справят със ситуацията по границите им с Беларус, където продължава да има натиск от мигранти от Близкия изток, които се опитват да влязат в Европейския съюз.

Предложенията на Комисията включват удължаване на периода на регистрация за молби за убежище до четири седмици, увеличаване на материалната помощ за условията на приемане и прилагане на "опростени и по-бързи национални процедури" за връщане на хора, на които е отказано влизане в съюза.

ЕК също така предлага помощ на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) за изпълнението на тези стъпки.

Новината идва, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг посетиха Латвия и Литва, за да направят преглед на кризата по външната граница на блока.

Ден по-рано пък беларуският президент Александър Лукашенко коментира, че спорът може да бъде приключен до края на годината.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна