Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Негативен старт на борсите в Европа след спада на Уолстрийт заради първия случай на Омикрон в САЩ

3
Уолстрийт
Снимка: Ройтерс

Европейските пазари на акции стартират търговията в четвъртък под натиск от продажби, следвайки драматичното обръщане на първоначалната позитивна посока на Уолстрийт снощи, когато стана ясно за първия случай на варианта Омикрон на коронавируса в САЩ.

Преди тази новина фондовите индекси на американските пазари на акции отчитаха добри повишения, като DJIA в даден момент бележеше ръст с около 500 пункта. След като обаче стана ясно, че в Сан Франциско, щата Калифорния, е регистриран първият случай на варианта Омикрон на Covid-19 в САЩ, индексът DJIA заличи всички първоначални печалби и приключи търговията в сряда със спад от 461 пункта (понижение с 1,34%), докато широкият индекс S&P500 се понижи с 1,18%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,83%.

Коментарите на шефа на Фед Джером Паул през предходните два дни пред горната и долната камара на Конгреса на САЩ, че инфлацията ще остане висока по-дълго от очакваното и може да не отслабне до втората половина на 2022 г., пък засилват притесненията за затягане (вдигане) на лихвите, което също допринася за негативното представяне на пазарите на акции.


Графика на фондовия индекс DJIA

Последвалата търговия на борсите в Азия беше разнопосочна, като японският индекс Nikkei се понижи с 0,65%, китайският Shanghai Composite - с 0,1%, докато индексът Hang Seng се повиши с 0,55%.

Резкият спад на Уолстрийт в края на вчерашната търговия и продължаващата липса на по-конкретна информация относно новият вариант на коронавруса - Омикрон, запазва напрежението и на европейските борси.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 стартира търговията в четвъртък с понижение от 1,3%, немският DAX 30 спада с 1,4%, френският CAC 40 - с 1,26%, британският FTSE100 - с над 1%, италианският MIB  - с 1,37% и испанският Ibex-35 - с 1,54%.

Последните дни минават почти изцяло под знака на новини, информации и предположения около варианта Омикрон, като агенция Блумбърг представя любопитна графика, показваща, че медийният отзвук сега е многократно по-голям, отколкото беше при възникване и откриването на варианта Делта на Covid-19.

Това изглежда и в основната на напрежението на световните капиталови пазари през последните дни.

Така например, новините около Омикрон на 29 ноември надхвърлиха в глобален план 36 000 (!), надвишавайки повече от два пъти пика в новините, свързани с варианта Делта.


Графики на броя на новините по дни за Делта варианта (в синьо) и за варианта Омикрон (в жълто)


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени