Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване с 210 хиляди на новозаетите в САЩ през ноември, но спад на безработицата до 4,2%

През ноември заетостта в САЩ се увеличи доста по-слабо от очакваното, тъй като милиони безработни американци си остават у дома, въпреки че компаниите повишават заплатите, приключва раздаването на щедрите държавни и щатски обезщетения за безработица, а училищата се отварят напълно. По-слабите данни са поредно доказателство, че най-големият недостиг на работна ръка в страната от десетилетия насам все още пречи на икономическото възстановяване.

Неселскостопанските работни места нараснаха през ноември с едва 210 000, докато осредните прогнози на финансовите пазари бяха за доста по-силно повишение с 550 000.

В същото време имаше възходяща ревизия на данните за предходните два месеца с общо 82 000 работни места.

Нивото на безработица пък се понижи изненадващо силно през ноември до ново постпандемично дъно от 4,2% спрямо 4,6% през октомври и и очаквания за по-умерено понижение до 4,5 на сто. Това е най-ниското ниво на безработицата в САЩ от февруари 2020 г.

По-слабото повишаване на заетостта може да парира част от очакванията, че американската икономика се подготвя за по-силен растеж през последното тримесечие на 2021 г., след като през третото тримесечие отбеляза забавяне. Потребителските разходи и производствената активност продължават да бъдат силни, но новият вариант Омикрон на коронавируса представлява риск за подобряващата се икономическа картина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна