Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания може да въведе нови противоепидемични мерки заради Омикрон още в четвъртък

Великобритания може да приложи по-строги противоепидемични мерки срещу Covid-19, включително препоръка за работа от вкъщи, като това може да стане факт още в четвъртък в опит да забави разпространението на варианта Омикрон, съобщават британски медии, цитирани от Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън може да обяви още в сряда т.нар. нов "План Б", който може да включва и въвеждането на Covid паспорти (сертификати) за по-големи обществени места, се казва в информациите, които цитират неназовани правителствени източници.

Водещият на Times Radio Том Нютън Дън посочи в "Туитър", че негови правителствен източник му е казал, че има вероятност от 85% за обявяването на "План Б".

Говорител на офиса на Борси Джонсън посочи пред Ройтерс, че няма незабавен коментар на тези информации по медиите.

Членът на Научния консултативен комитет по извънредни ситуации на Обединеното кралство (SAGE) Нийл Фъргюсън пък заяви в сряда, че може да бъдат въведени локдауни заради варианта на коронавирус - Омикрон.

Фъргюсън отбеляза, че случаите на варианта се удвояват на всеки три дни, дори по-бързо, отколкото при варианта Делта през март, което прави вероятно Омикрон да стане доминиращ вариант в страната още преди Коледа. Поради това той каза, че скоро може да са необходими локдауни и други мерки, за да се опита да се спечели повече време.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна