Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Олимпийските игри ще бъдат успешни въпреки бойкота

Ван Вънбин, говорител на външното министерство на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин заяви в четвъртък, че Зимните олимпийски игри през 2022 г. ще бъдат "успешни, оптимизирани, безопасни и великолепни“, независимо дали определени страни ще изпратят дипломатически представители на събитието или не.

Ван Вънбин добави, че "не си струва да се притеснявате за прекомерно негативно въздействие" от дипломатическия бойкот, тъй като има много други официални чуждестранни представители, които потвърдиха, че ще присъстват на спортното събитие.

Той също така коментира Закона за предотвратяване на принудителен труд на уйгурите, приет от Камарата на представителите на Съединените щати, описвайки твърденията на Вашингтон за принудителен труд и геноцид в автономния регион Синдзян като "злонамерени клевети". Китайският говорител обвини САЩ, че "икономически тормозят Китай под прикритието на правата на човека".

Заедно със САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Канада и според информации Литва също решиха да нямат дипломатическо представителство на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. поради опасения относно предполагаемите нарушения на човешките права в Китай.

Германия каза, че това е тема, която трябва да се обсъди внимателно, а Русия отхвърли бойкота, посочвайки, е той е насочен срещу спортното майсторство.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова описа дипломатическия бойкот от страна на САЩ на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. като опит за "доминиране и на световната спортна арена", който ще доведе до "срив на установената спортна система".

Междувременно френският министър на образованието, младежта и спорта Жан-Мишел Бланке обяви, че страната му няма да се присъедини към дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин.

"Спортът е свят сам по себе си, който трябва да бъде защитен от политическа намеса, в противен случай можем да убием конкуренцията“, посочи Бланке ред BFM TV и потвърди, че френският министър-делегат, отговарящ за спорта - Роксана Марачинеану, ще присъства на събитието.

Той също така подчерта, че правителството осъжда нарушенията на правата на човека, за които се твърди, че се извършват в Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!