Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Списание "Тайм" обяви Илон Мъск за Личност на годината за 2021 г.

Илон Мъск, изпълнителен директор на "Тесла"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изобретателят милиардер Илон Мъск беше обявен в понеделник за Личност на годината за 2021 г. от списание "Тайм" (Time).

Ион Мъск е собственик на две компании - Tesla Inc., която е глобален лидер в производството на електрически превозни средства, и SpaceX - аерокосмически производител, занимаващ се и с космически транспортни услуги и комуникации, която спечели множество договори от правителството на Съединените щати за изследване на Космоса.

Мъск също така ръководи стартиращата компания за мозъчни чипове Neuralink и инфраструктурната фирма The Boring Company. Пазарната стойност на Tesla нарасна през 2021 г. над 1 трилион долара тази година, което я прави по-високо оценена от Ford Motor и General Motors взети заедно.

"Личност на годината е маркер за влияние и малко хора са имали по-голямо влияние от Мъск върху живота на Земята, а потенциално и извън Земята“, написа главният редактор на "Тайм" Едуард Фелсентал.


"През 2021 г. Мъск се очерта не само като най-богатият човек в света, но и като може би най-богатия пример за масивна промяна в нашето общество", добави той.

Личност на годината е годишния брой на американското новинарско списание и уебсайт "Тайм", представящо профила на човек, група, идея или обект, който "за добро или за лошо е направил най-много, за да повлияе на събитията на годината“.

Тази традиция за Личност на годината на "Тайм" започна през 1927 г. и оттогава насам се променяше, за да не само разпознава само отделен човек, но и да се разглежда въздействието на група, движение или идея, които са имали най-голямо влияние през изминалата година.

През 2020 г. Джо Байдън и Камала Харис бяха избрани заедно за Личност на годината. В миналото главният изпълнителен директор на "Фейсбук" (Facebook) Марк Зукърбърг и основателят на Amazon Джеф Безос също са били определяни от "Тайм" за Личност на годината.

Годишната класация не се счита непременно за чест, тъй като изборът може да има отрицателно влияние. Така например през 1938 г. за Личност на годината беше определен Адолф Хитлер.

За разлика от предишни години, през 2021 г. "Тайм" реши да не публикува списък с претенденти за Личност на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени