Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как въздейства антарктическият климат върху кожата

Конференция на тема: “Медицината в Антарктика - минало, настояще и бъдеще”

Снимка: Български антарктически институт

Първа конференция посветена на медицинските изследвания на Антарктика: “Медицината в Антарктика - минало, настояще и бъдеще”.

Дискусията ще бъде посветена на проучванията на пионерите в изследването на въздействието на антарктическия климат върху кожата и пресечната точка на имунологичните механизми с регенерацията на тъканите. Летктори по темата ще бъдат дермагологът проф. Николай Цанков и алергологът проф. Тодор Попов.

За първи път ще станат известни резултатите от проучванията върху физиологията на кожата и промените, които настъпват под влиянието на климатичните условия на Антарктика, както и за въздействието на ултравиолетовата радиация върху кожата.

ЕПА/БГНЕС

Липсата на замърсяване на въздуха и наличието на озонова дупка над Антарктика изглежда са факторите, които способстват за отчитане на някои наистина екстремни стойности на ултравиолетовата радиация и общата доза получена от членовете на експедицията работещи на открито

„Какви са тези екстремни стойности и как те могат да се отразят на здравето на хората посещаващи Антарктика?“ - е лекцията на д-р Иван Богданов, участник в 28-та Българска антарктическа експедиция.

Ще бъдат представени и два нови проекта, които ще бъдат осъществени по време на 30-та и 31-та Българска Арктическа Експедиция (БАЕ).

Доц. Развигор Дърленски ще представи предварителна информация, касаеща планираните изследвания на кожната микрофлора (микробиом) и промените в нейния състав, под въздействието на климатичните условия на Антарктика. Проучванията на микробиома на кожата представляват едно от най-интересните и бързо-развиващи се направления в модерната дерматологична наука.

Теодосий Спасов

Д-р Нейко Нейков ще представи лекция на тема “Сън в полярна нощ - минало, настояще и бъдеще”, в чийто проект е изследван съня на участниците в 30-та и 31-та БАЕ. За хората посетили Антарктика не е тайна, че сънищата на това красиво и екстремно място са различни и специални. Д-р Нейков ще се опита да обясни как и защо се случва това и какви са методите, които ще използва за своите проучвания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна