Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка намали едногодишната си лихва

Народна банка на Китай

Китайската централна банка намали една от основните си лихвени ставки за пръв път от 20 месеца насам.

Едногодишният лихвен процент по заемите беше понижен до 3,8% от 3,85% а петгодишният лихвен процент остана на ниво от 4,65%.

За последно китайските водещи лихви бяха понижение през април 2020 г., когато едногодишната лихвена ставка беше намален с 20 базисни пункта до 3,85%, а петгодишната с 10 базисни пункта до 4,65%.

Днешното понижение на основната китайска лихва беше до голям степен очаквано от икономисти и анализатори, като целта на това решение на Народната банка на Китай (PBoC) е да подкрепи забавящата се втора по сила икономика в света.

Лихвеният процент по заемите е фиксиран ежемесечно въз основа на поведението на 18 водещи държавни банки на междубанковия заемен пазар, въпреки че Пекин има влияние при определянето на лихвения процент. Този нов лихвен процент замени традиционната референтна лихвена ставка по заемите през август 2019 г.

Редица икономисти очакват допълнително съкращаване с общо 45 базисни пункта на едногодишната заемна лихва и през 2022 година.

Те прогнозира и скорошно съкращаване на петгодишната лихвена ставка, което да направи ипотеките малко по-евтини и да помогне на усилията за подкрепа при търсенето на жилища.

Цялостното впечатление, включително от днешното съобщение, е, че паричната и лихвена политиката се облекчава, но не драматично.

Незначителното намаление на основния лихвен процент по заемите дойде, след като Китайската народна банка миналата седмица понижи съотношението на минималните задължителни резерви за големите търговски банки с 50 базисни пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна