Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване в Южна Африка предполага по-нисък риск от хоспитализация с Омикрон, отколкото с Делта

Снимка: Pixabay

Най-ново южноафриканско проучване предполага намален риск от хоспитализация и тежко заболяване при хора, заразени с варианта на коронавируса - Омикрон в сравнение с тези, заразени с варианта Делта, въпреки че авторите посочват, че част от това вероятно се дължи на високия имунитет на населението, съобщава Ройтерс.

Новото проучване, което не е рецензирано от партньорска проверка, се стреми да оцени тежестта на заболяването, като сравнява данните за инфекциите с Омикрон в Южна Африка през октомври и ноември с данни за инфекциите с варианта Делта между април и ноември.

Анализът е извършен от група учени от Националния институт по заразни болести (NICD) и големите университети, включително Университета на Витватерсранд (University of the Witwatersrand) и Университета на Квазулу-Натал (University of KwaZulu-Natal).

Те са използвали данни от четири източника: национални данни за случаи на Covid-19, докладвани на NICD, лаборатории от обществения сектор, една голяма лаборатория в частния сектор и данни за генома за клинични проби, изпратени до NICD от частни и обществени диагностични лаборатории в цялата страна.

Авторите установиха, че рискът от приемане в болница е приблизително 80% по-нисък за тези, заразени с Омикрон в сравнение с Делта, както и че за тези, постъпили в болница, рискът от тежко заболяване е приблизително 30% по-нисък.

Авторите на проучването обаче отправят няколко предупреждения и подчертават да не се правят прибързани заключения относно присъщите характеристики на Омикрон.

"Трудно е да се определи относителния принос на високите нива на предишния популационен имунитет спрямо присъщата по-ниска вирулентност към наблюдаваната по-ниска тежест на заболяването“, пишат те.

Пол Хънтър, професор по медицина в британския университет в Източна Англия, описа южноафриканското проучване като важно и каза, че това е първото правилно проведено проучване, появяващо се в предпечатна форма, по въпроса за тежестта на Омикрон спрямо тази на варианта Делта.

Хънтър обаче добави, че основната слабост на това проучване е, че сравнява данните на Омикрон от един период (октомври - ноември) с данните на Делта от по-ранен период.

"Така че, въпреки че случаите на Омикрон е по-малко вероятно да завършат в болница, отколкото случаите на Делта, не е възможно да се каже дали това се дължи на присъщите разлики във вирулентността или дали това се дължи на по-високия имунитет на населението през ноември в сравнение с по-рано през годината", каза той.

"До известна степен това няма значение за пациента, който се интересува само от това, че няма да се разболее сериозно. Но е важно да се знае, за да се даде възможност за по-добро разбиране на вероятния натиск върху здравните услуги", заключи Пол Хънтър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени