Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия подкрепя "зеления" енергиен план на ЕК за природния газ, но не и за ядрената енергия

Германия приветства плана на Европейския съюз да определи някои енергийни проекти за природен газ като "зелени" инвестиции, но подчерта, че продължава да се противопоставя на предложението да се направи същото и за проектите за ядрена енергия.

В края на 2021 г. (петък, 31-ви декември) Германия изключи три от последните си шест атомни електроцентрали, като се придвижва към приключване на цялостния си отказ от ядрена енергия.

"За германското правителство природният газ е важна междинна (мостова) технология по пътя към неутралност на парниковите газове на фона на постепенното спиране на ядрената енергия и производството на електроенергия чрез  въглища", заяви говорител на немското правителство, предаде Ройтерс.

"Позицията на правителството относно ядрената енергия обаче остава непроменена. Правителството остава убедено, че ядрената енергия не може да бъде класифицирана като устойчива и зелена", допълни той.

Въпреки че ядрената енергия произвежда много ниски емисии на въглероден двуокис (CO2), Европейската комисия потърси експертен съвет дали горивото трябва да се счита за зелено предвид потенциалното въздействие върху околната среда от съхраняването на радиоактивните отпадъци.

През уикенда Франс прес и Ройтерс цитираха проект за предложение на Европейската комисия, според който инвестициите в ядрени електроцентрали и такива, използващи природен газ, да се третират като зелени инвестиции. За да бъдат считани за зелени, новите ядрени централи трябва да получат разрешения за строеж преди 2045 година.

Според същия проект на Комисията инвестициите в електроцентрали на природен газ ще се считат за зелени, ако произвеждат емисии под 270 грама еквивалент въглероден двуокис (CO2) на киловатчас (kWh), заменяйки по-замърсяваща инсталация за изкопаеми горива, и ако получат разрешение за строеж до 31 декември 2030 г. и планират да преминат към нисковъглеродни газове до края на 2035 година.

Страните от ЕС и група от експерти ще разгледат внимателно проектопредложението, което може да се промени, преди да бъде публикувано по-късно през януари.

В допълнение към Германия, други страни, включително Австрия и Люксембург, също се противопоставят на ядрената енергия.

Държави от ЕС, включително Чешката република, Финландия и Франция, които получават около 70% от енергията си от горивото, пък смятат, че ядрената енергия е решаваща за постепенното премахване на енергията от въглища.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна