Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на промишлената активността в еврозоната през декември

Ръстът в производствения сектор на еврозоната се забави през декември, показват окончателни данни на агенцията IHS Markit, публикувани в понеделник.

Промишленият PMI индекс в еврозоната се понижи през декември до 58,0 пункта от 58,4 пункта през ноември, достигайки десетмесечно дъно.

Индексът, отчитащ само промишленото производство, остана на нивото от предходния месец, което е неговото второ най-ниско ниво от юли 2020 г. насам.

Проучването на IHS Markit също така показа намаляване на темповете на инфлация в производствения сектор на еврозоната.

"Втората половина на 2021 г. беше невероятно труден период за производителите от еврозоната, но последните данни от проучването не развалиха много празничното настроение – виждаме някои неустойчиви, но силно приветствани сигнали, че кризата във веригите на доставки, която измъчва производствени линии в цяла Европа, започва да отстъпват", коментира Джо Хейс, старши икономист в IHS Markit.

"Облекчаването на натиска във веригата на доставки се отразява и на цените, като разходите за вложени средства нарастват с най-бавния темп от април насам. Облекчаването на темповете на инфлация отново е добре дошъл знак, но все още сме "на гореща територия".  Сега сме изправени пред нов пристъп на икономическа несигурност с оглед на варианта Омикрон в Европа. Не могат да бъдат изключени причинени от Covid-19 прекъсвания на веригата за доставки и следователно не могат да се изключат по-нататъшни скокове в инфлацията", отбеляза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени