Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович е с валидна виза, постанови съдът

| обновено на 10.01.22 в 17:47
Новак Джокович спечели обжалването.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новак Джокович остава в Австралия, за да се опита да спечели десета титла от откритото й първенство по тенис и 21-а от турнирите от Големия шлем в кариерата си.

Сръбският тенисист №1 в света спечели съдебното дело в Мелбърн срещу отмяната на визата му и затварянето му в център за бежанци, след като пристигна в Австралия миналата седмица. Местните власти обясниха действията си със стриктните противоепидемични мерки и заявиха, че пред тези мерки няма сила полученото по-рано от Джокович разрешение да играе, въпреки че не е ваксиниран.

Мелбърн е градът, чийто жители са прекарали най-много време в локдаун от началото на пандемията от всички градове по света.

Съдията Антъни Кели постанови, че граничните власти не са дали достатъчно време на Джокович да се консултира със своите адвокати и с организаторите на "Аустрелиън оупън", след като е бил информиран, че визата му ще бъде анулирана. Няколко стотин сърби, облечени с фланелки на националните им отбори и някои дори с тениски с надписи "Косово е Сърбия" и развяващи сръбски знамена, посрещнаха новината с хоро пред сградата на съда в Мелбърн.

По-късно обаче се стигна до безредици и полицията използва сълзотворен газ срещу сръбските демонстранти пред кантората на адвокатите на Джокович, които смятаха, че тенесистът е в потеглящ оттам автомобил. Но сагата още не е приключила, защото австралийският министър за емиграцията Алекс Хоук има право еднолино да отмени отново визата на Джокович, което би означавало, че той не само ще трябва да напусне незабавно Австралия, а няма да има право да пътува до там през следващите три години. Следобед Новак Джокович публикува в социалните мрежи своя снимка от един от кортовете, на които ще се играе първевнството в Мелбърн, и написа, че е доволен и благодарен, че съдията е отменил анулирането на визата му: 

Представител на Министерството на вътрешните работи е съобщил на съда, че министърът на имиграцията Алекс Хоук разглежда възможността да анулира визата на сърбина. Това би означавало тригодишна забрана за посещаване на страната.

Съдът разгледа и интервюто на 34-годишния белградчанин пред граничните власти. В него Новак на два пъти казва, че не е ваксиниран, но се е заразил с Covid-19 през юни 2020 година и на 16 декември 2021 година.

По-рано един от отдавнашните му противници - Рафаел Надал, отбеляза в радиоинтервю, че около спорта има много различни интереси - икономически, дори и политически, но при всички случаи най-добре е когато най-добрите спортисти могат да се състезават: "Накрая това прерасна в нещо като цирк. Дали съм съгласен с Джокович или не за някои неща, съдът се произнесе, че той има право да участва в откритото първенство на Австралия и за мен щом това е решението, така е най-справедливо. Пожелавам му късмет".

За разлика от Джокович, Надал публично се обяви "за" ваксинацията срещу Covid. "Най-важните световни институции казват, че това е начинът да спрем това бедствие - пандемията", обясни Надал своята позиция.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна