Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа" тече в обратна посока за 22-ри пореден ден

2
Снимка: БГНЕС

Във вторник природният газ по тръбопровода "Ямал-Европа", който по принцип транспортира руски газ на запад към Европа, продължава да тече в обратна посока - на изток от Германия към Полша - за 22-ри пореден ден, показват сутрешни данни на германския мрежов оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

От 21 декември 2021 г. насам газовата връзка между Полша и Германия работи в обратен режим, пренасяйки природен газ от запад на изток, което допринася за възходящ ценови натиск върху европейските цени на синьото гориво.

През газопровода "Ямал-Европа" по принцип се осъществява около една шеста от нормалния годишен износ на руски газ за Европа и Турция.

Във вторник (11 януари) газовите обеми на изток възлизат на около 7 милиона киловатчаса в час (kWh/h) и се очаква да останат в реверсивен режим при същите обеми до ранните часове на сряда, показват данни от измервателната точка Mallnow на германско-полската граница.

Не е ясно кога газопроводът ще промени обратно потоците на природен газ към Германия, въпреки че източник, близък до "Газпром", каза, че компанията се очаква да обърне потоците обратно в някакъв момент този месец, тъй като руският гигант е платил за пренос на газ на запад.

В същото време преносимата мощност на руските газови потоци от Украйна към Словакия през граничния пункт Велке Капушани, друг основен маршрут за синьото гориво към Европа, е стабилна и възлизат на 289 033 мегаватчаса (MWh) на ден.

Това ниво е стабилно в сравнение с преносимата мощност, наблюдавани от края на миналата седмица, но остана далеч под нивата от над 900 000 MWh на ден, регистрирани през първите три седмици на декември 2021 г., показват данни на словашкия оператор на тръбопроводи Eustream, цитирани от Ройтерс.

Европейските цени на природния газ се покачиха с над 30% в началото на 2022 г. на фона на засилващите се опасения за ниски газови доставки през зимата, като в петък (7-и януари) фючърси на нидерландския газов хъб TTF с падеж в края на януари за кратко дори опитаха да тестват нивата над 100 евро за мегаватчас, след като в самия край на 2021 г. (на 31-ви декември) те се търгуваха с 7-седмично дъно около 70 евро за MWh.

Търговията във вторник обаче стартира с понижение, като газовите фючърси на TTF поевтиняха за кратко от нива малко под 84 евро за мегаватчас под 80 евро към нива около 78 евро. Последва обаче връщане обратно над 80 евро за MWh, като към 11.00 часа българско време фючърси TTF поевтиняват в рамките на деня с около 4% към 81 евро за мегаватчас.

Газовите фючърси на нидерландския хъб TTF достигнаха рекордно ценово ниво от около 180,27 евро за мегаватчас на 21-ви декември 2021 г.

Известното поевтиняване на природния газ в Европа е в резултат на очакванията за високи доставки на втечнен газ (LNG), тъй като цените му в Азия се понижиха, което направи Европа по-привлекателна дестинация за LNG.

Планиран се повече от 20 танкера за втечнен природен газ да бъдат разтоварени в Северозападна Европа през януари.

"Перспективите за силни доставки на втечнен природен газ трябва да продължат да парират част от притесненията около ограничаването на руските доставки и рекордно слабите складови запаси“, посочиха анализаторите на Refinitiv.


Цена на природния газ на нидерландския газов хъб TTF (в евро за MWh)

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени