Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската цена на газа падна за кратко под 70 евро за мегаватчас

2
Снимка: Алами/Ройтерс

Европейската цена на природния газ падна за кратко в началото на търговията в четвъртък под 70 евро за мегаватчас, след което опитва стабилизация около нивото от 72 евро благодарение на солидно предлагане на втечнен газ (LNG) и малко по-високите зимни температури с наближаване края на седмицата.

Фючърсите на природния газ на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха за кратко към 69,50 евро за MWh, пробивайки под ценовото дъно около 70 евро, отправяйки поглед към 7-седмичното ценово дъно, достигнато в самия край на 2021г. към 65,50 евро.

Последва отскок към 75 евро, но след това цената на природния газ опитва да се стабилизира около 72 евро за мегаватчас, понижавайки се в рамките на деня с над 4%.

Газовите фючърси на нидерландския хъб TTF достигнаха рекордно ценово ниво от около 180,27 евро за мегаватчас на 21-ви декември 2021 г., след което последва рязко поевтиняване в резултат на очакванията за високи доставки на втечнен газ (LNG), тъй като цените му в Азия се понижиха, което направи Европа по-привлекателна дестинация за LNG.

"Докато все още цената на втечнения газ в Азия остава по-ниска, това би трябвало да поддържа комфортни доставките на LNG за Европа“, посочиха анализатори от Engie Energyscan.

Цена на природния газ на нидерландския газов хъб TTF (в евро за MWh)


В същото време се предвижда температурите във Великобритания и Северозападна Европа да се повишат над сезонната норма до края на седмицата, преди да паднат отново следващата седмица, показват данните на Refinitiv Eikon.

Очаква се обаче и по-слаба вятърна мощност към края на седмицата, което може да увеличи търсенето на газ за производството на електроенергия.

Въпреки че в момента газовите хранилища в Обединеното кралство са пълни с 93%, консултантската компания Wood Mackenzie заяви, че нивата на складовите газови запаси в Европа могат да паднат до рекордно ниските 15 милиарда кубически метра до края на март поради ниския руски внос.

Изискванията за повторно зареждане на хранилищата ще бъдат с около 20-25 милиарда кубически метра повече тази година, въпреки че цените на газа в крайна сметка могат да спаднат с наближаването на пролетта.

"Студеното време в Европа може да влоши още повече ситуацията, добавяйки до 10 милиарда кубически метри към търсенето на газ през останалата част от зимата, изтласквайки нивата на съхранение до нула, освен ако не бъде доставен повече руски газ, а Европа може да се наложи да използва минимално изискваните газови резерви, за да балансира пазар“, каза Катерина Филипенко, главен анализатор на европейските газови изследвания в Wood Mackenzie.

И в четвъртък тръбопроводът "Ямал-Европа", който обикновено изпраща руски газ на запад към Европа, се намира в реверсивен режим за 24-ти пореден ден, пренасяйки газ в обратна посока - от Германия към Полша.

Нивата за съхранение на газ в Европа все още са под средните за последните пет години, като се очаква това да държи цените повишени въпреки пристигането на товари на втечнен природен газ (LNG), за да компенсират ограничените руски потоци по газопроводите за стария континент.

Нивата на складиране в региона са необичайно ниски от миналата зима, което отчасти е отговорно за цените на едро да се покачат до безпрецедентно високи нива. Шокът при цените на електроенергия, заедно с високите цени на петрола, също допринесоха за по-широкия инфлационен натиск.

Купувачите все още са насърчени да изтеглят газ от хранилищата, вместо да плащат по-високи цени за руски доставки, въпреки че темповете на изчерпване се забавиха до известна степен след Коледа. Това забавяне се дължи до голяма степен на доставката на свеж втечнен природен газ, след като този месец цената на газови хъб TTF се повиши над референтната цена за Японско-Южнокорейския маркер (JKM).

Относително мекото зимно време също помогна за облекчаване на усвояването на запасите.

През декември 2021 г. доставките на втечнен природен газ в САЩ до европейски дестинации се покачиха до най-високите си нива от поне две години, показват данните на Refinitiv Eikon, въпреки че нивата на съхранение все още са доста под средните за последните пет години.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна