Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия не е заинтересована да се присъедини към НАТО

В момента Финландия не е заинтересована от присъединяване към НАТО, заяви в петък външният й министър Пека Хаависто в светлината на ескалиращото напрежение между съседите на страната - Русия и Украйна.

"Финландия не обсъжда присъединяването си към НАТО, нито предстои пред Финландия подобен проект... Политиката за сигурност на Финландия остава непроменена“, заяви Хаависто по време на телеконферентна среща на министрите на външните работи на ЕС във Франция.

Хаависто каза, че разбира предупреждението на полския външен министър, че Европа е по-близо до война, отколкото е била от 30 години насам, но изрази надежда, че самата Финландия не е в толкова несигурно положение като Полша и Украйна.

И все пак, имайки трудна история с Русия, Финландия избира да държи вратата към НАТО отворена, потвърждавайки, че правото й да кандидатства за членство е постоянно предимство. За тази цел Финландия си сътрудничи с НАТО от 1994 г. и се присъедини към партньорството на алианса за разширени възможности след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!