Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три камиона цистерни с петрол близо до Абу Даби избухнаха в пламъци след атака с дрон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три петролни камиона цистерни в индустриалната зона Мусафах, югозападно от Абу Даби, Обединените арабски емирства, избухнаха в пламъци сутринта местно време, като се съобщава и за избухнал пожар на строителна площадка на международното летище в Абу Даби, заяви в понеделник местната полиция.

Имало е взривове близо до резервоарите за съхранение на Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC) и предварителните разследвания показват, че причината за пожарите са малки летящи обекти, вероятно дронове, се посочва в изявление на правоохранителните органи.

Съобщава се, че трима души са загинали и шестима са ранени при атака в Абу Даби в понеделник. Загиналите са един пакистански и двама индийски граждани, според държавната информационна агенция на ОАЕ WAM.

"Първоначалните разследвания откриха части от малък самолет, който вероятно би могъл да бъде дрон и на двете места, които биха могли да причинят експлозиите и пожара“, се казва в изявление на полицията за държавната информационна агенция WAM.

Властите гасят огъня и "няма значителни щети в резултат на двата инцидента", съобщават от полицията.

Яхя Сари, военен говорител на свързаните с Иран сили на хутите в Йемен, написа по-рано през деня в "Туитър", че в следващите часове ще бъде направено важно изявление за "качествена военна операция в ОАЕ".

Прокоалиционните сили, подкрепени от ОАЕ, наскоро се присъединиха към борбата срещу хутите в енергийните региони на Йемен - Шабва и Мариб.

Ройтерс напомня, че ОАЕ до голяма степен намалиха военното си присъствие в Йемен през 2019 г., но продължават да контролират йеменските сили чрез въоръжение и обучение.

Хутите са извършвали многократно трансгранични ракетни и атаки с дронове срещу Саудитска Арабия и в миналото са заплашвали да атакуват и ОАЕ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени