Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ се безпокоят от разполагане на руско ядрено оръжие в Беларус

Влакова композиция с руски военни машини, пристигнала в Беларус за съвместни учения.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати се безпокоят, че пристигането на руски войски в Беларус за съвместни учения може да доведе до постоянно присъствие, включващо разполагане на ядрени оръжия в страната, предаде АФП, позовавайки се ва висш служител на Държавния департамент.

Официалният представител, пожелал анонимност, каза, че обемът на руските сили, пристигащ в Беларус, е „отвъд очакваното, което би се очаквало за нормално учение“.

„Времето е от значение и разбира се създава безпокойство, че Русия може да разположи войски в Русия под прикритието на съвместни учения с оглед на една възможна атака на Украйна.“

Служителят на Държавният департамент каза още, че промените в конституцията на Беларус, за които се очаква референдум през втората половина на февруари, могат да направят руското военно присъствие постоянно.

„Тези проектопоправки на конституцията може би издават беларуските планове да позволи разполагането на руски конвенционални и ядрени сили на нейна територия“, каза той. И предупреди, че това би представлявало „предизвикателство за европейската сигурност, което може да изисква отговор“.

Освен с Украйна, Беларус граничи и с Полша, която е членка на НАТО.

Нормално учение с участието например на 9000 войници изисква да бъде обявено 42 дни преди началото му, ако са над 13 000 – изисква международни наблюдатели, каза представителят.

„Така изглежда нормалното. Това е нещо напълно различно… С течение на времето Лукашенко все повече разчита на Русия за всякакъв вид подкрепа. И ни знаем, че тази подкрепа не е безплатна. Ясно е, че Русия се възползва от уязвимостта на Лукашенко-“

Министерството на отбраната на Беларус разпространи на 18 януари 2021 г. снимки на руски военни машини, пристигнали за съвместно учение. Снимки ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна