Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия променя срока на ваксинационните Covid сертификати - ще важат 6 месеца

Снимка: pixabay

Италианските власти променят срока на валидност на ваксинационните Covid сертификати, считано от 1 февруари 2022 година, информира Министерството на външните работи.

По информация на посолството ни в Рим дигиталният Covid-19 сертификат за ваксинация вече ще бъде валиден документ за пътуване до Италия в рамките на 6 месеца след завършването на ваксинационния курс (поставянето на последната доза при еднодозовите или двудозовите ваксини) или 6 месеца след поставянето на бустерна доза.

За българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Италия след 1 февруари 2022 г., МВнР припомня, че всички, които пристигат от страните от списък „C“, сред които е и България, трябва да представят отрицателен тест за Covid-19.

Неваксинираните и непреболедувалите пътници подлежат на 5-дневна карантина.

Подробна информация за влизане в Италианската република може да откриете в сайта на МВнР, раздел „Коронавирусът – как да пътуваме“, на адрес: https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Italy .

Остава изискването за предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form), като формулярът може да бъде попълнен на следния адрес: https://app.euplf.eu .

При нужда от съдействие българските граждани в Италианската република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Рим на следните телефонни номера:

+39 06 322 4640, +39 06 322 4643 ,

както и на мобилен телефонен номер в извънработно време:

+39 349 492 7764.

Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: consul@bulemb.it .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени