Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поевтиняване на газa в Европа заради прогнозите за затопляне и доставки на втечнен газ

Снимка: Алами/Ройтерс

Природният газ в Европа поевтинява слабо по време на търговията в сряда заради прогнозите за затопляне на времето през следващите дни и пристигащите стабилни доставки на втечнен газ (LNG).

Фючърсите с доставка през февруари на нидерландския газов хъб TTF се понижават през обедната европейска търговия с над 2% към 91 евро за мегаватчас, след като през последни дни на търговия синьото гориво поскъпна от нива под 70 евро до вчерашен връх около 95,50 евро за MWh. Мартенските TTF газови фючърси пък поевтиняват малко под 91 евро за мегаватчас.

"Перспективите са за низходящи цени с оглед на много пристигащи танкери с втечнен природен газ, времето не е толкова студено, а европейските газови хранилища не се изчерпват толкова бързо", посочи пред Ройтерс европейски търговец на газ.

"Пазарът не иска цените да надхвърлят 90 евро за MWh, тъй като потребителите биват наранявани и стават по-малко агресивни в опитите да повишат цените", добави той.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)


Цените на синьото гориво се покачиха с почти 20% в понеделник поради опасения от нарастване на напрежението заради евентуална руска инвазия в Украйна.

Докато геополитическите опасения остават фактор за по-високи цени, запасите от газ в Европа вероятно ще бъдат достатъчни, за да се избегнат прекъсвания на газовите доставки и за производството на електроенергия преди края на зимата, но при условие, че няма продължително прекъсване на вноса на руски газ по тръбопроводите.

Потоците на газ от Германия към Полша през газопровода "Ямал-Европа", който обикновено изпраща руски газ на запад към Европа, спаднаха в сряда сутринта, показват данни на германския мрежов оператор Gascade. Потоците на изток бяха в обем от 9,1 милиона киловатчас за час, което е спад от около 9,7 милиона kWh/h през предходните 24 часа, показват данни от измервателната точка Mallnow на германско-полската граница. Очаква се газовите потоци да останат като цяло на това ниво до ранните часове на четвъртък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна