Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шърман: Олимпиадата може да повлияе на руската идея за нахлуване в Украйна

Уенди Шърман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не е ясно дали руският президент Владимир Путин е взел окончателното решение по отношение на инвазия в Украйна, но има индикации, че руската инвазия може да се осъществи до средата на февруари, заяви в сряда заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман.

Шърман, която ръководи американска делегация в разговори с руски представители в Европа по-рано този месец, отбеляза, че руската атака може да се случи по време на Зимните олимпийски игри в Пекин и добави, че китайският президент Си Цзинпин със сигурност "няма да бъде в екстаз", ако Путин избере този момент да нареди евентуална инвазия, тъй като самият той се очаква да присъства на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Китай.

"Всички сме наясно, че Олимпийските игри в Пекин започват на 4 февруари, церемонията по откриването, като президентът Путин се очаква да бъде там. Мисля, че вероятно президентът Си Цзинпин няма да е в екстаз, ако Путин избере този момент да нахлуе в Украйна", каза Шърман по време на виртуален разговор, организиран от Ялтинската европейска стратегия, предаде Ройтерс.

"Така че това може да повлияе на времето и мисленето му", добави тя.

Междувременно посолството на САЩ в Украйна призова американските граждани в страната да обмислят сега нейното напускане, заявявайки, че ситуацията със сигурността в страната е "непредвидима поради повишената заплаха от руски военни действия".

Шърман също така каза, че Съединените щати се готвят за всякакви сценарии, включително "цялостна инвазия", но подчерта, че би бил много сериозно дори един руски войник да навлезе в Украйна.

"Това нарушава всички принципи на международната сигурност и казва, че друга държава може да действа безнаказано, което да има огромни последици за Украйна и Европа“, каза Шърман.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени