Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай каза на САЩ, че иска да не се нагнетява напрежението около Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай каза на Съединените щати, че иска до види всички страни, замесени в кризата в Украйна, да останат спокойни и на избягват увеличаването на напрежението, докато Вашингтон настоя за деескалация и предупреди за рисковете в сигурността и икономиката при руска агресия, предаде Ройтерс.

Агенцията се позова на посланията от разговор по телефона на китайския външен министър Ван И с американския държавен секретар Антъни Блинкън късно в сряда.

„Призоваваме всички страни да останат спокойни и да се въздържат от действия, които биха нагнетили напрежението и кризата“, казал Ван на Блинкън според изявление на китайското външно министерство.

„Секретарят Блинкън… посочи, че деескалацията и дипломацията са отговорният път напред“, посочи Държавният департамент в съобщението си за разговора. В него се отбелязва, че глобалната сигурност и икономическите рискове при евентуална руска агресия срещу Украйна също са били сред обсъдените теми.

Ван, който очевидно визирал руските възражения срещу разширяването на НАТО в Източна Европа, казал на Блинкън, че не трябва сигурността на една страна да бъде за сметка на други. Както и че регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или разширяване на военни блокове.

„Рационалните безпокойства на Русия в сферата на сигурността трябва да бъдат възприети сериозно и да се урегулират“, казал Ван в разговора, посочва китайското външно министерство.

Дипломат номер едно на Китай подчертал, че за решаване на украинския въпрос е необходимо връщане към второто Минско споразумение, като отправна точка.

„Новото Минско споразумение, което е одобрено от Съвета за сигурност на ООН, е фундаментален политически документ, признат от всички страни и трябва ефективно да бъде прилаган. Ако се полагат усилия в съответствие с посоката и духа на споразумението, Китай ще ги подкрепи“, казал Ван.

Кризата в Украйна през 2014 г. включваше въоръжен конфликт между сили на прозападното правителство в Киев и проруски сепаратисти в източната част на страната. Серия от споразумения, наричани първо Минско споразумение и второ руско споразумение сложи край на боевете. Има множество обвинения, от всички страни, че те не се изпълняват.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна