Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекъсване на доставките на руски газ ще има "дълбоки" икономически последици за ЕС

Европейският съюз може да бъде изправен пред краткосрочно спиране на целия внос на руски газ и това би имало "дълбоки икономически последици", като ще изисква въвеждането на спешни мерки за намаляване на търсенето, се посочва в доклад на брюкселския мозъчен тръст "Брьогел", цитиран от агенция Ройтерс.

Ескалиращото напрежение между Запада и Русия заради украинската криза породи опасения относно потоците от руски газ към Европа, което накара Европейската комисия и Съединените щати да търсят алтернативни източници.

В доклад, който се очаква да бъде публикуван в четвъртък, "Брьогел" казва, че ако Русия спре всички доставки на газ, ЕС трябва както да увеличи вноса си на втечнен природен газ (LNG), така и да наложи спешни мерки за намаляване на търсенето, включително затваряне на предприятия, за избягвайте сериозен недостиг на синьото гориво.

Симоне Талиапиетра, научен сътрудник в "Брьогел", отбеляза, че подобен сценарий би имал "дълбоки последици за икономиката на съюза".

Покачващите се цени на природния газ през последните месеци на фона на по-слабите от очакваното доставки от Русия вече повишиха сметките на европейските домакинства и принудиха някои зависими от газта индустрии да намалят производството.

Трябва да се има предвид, че Русия осигурява около 40% от потреблението на газ в ЕС, но тази зависимост варира при различните държави членки.

Според "Брьогел", при сценарий, при който зимата е много студена и от февруари няма повече доставки на руски газ, наличните газови запаси в ЕС могат да бъдат изчерпани до края на март.

Ако доставките на руски газ пък бъдат прекъснати следващата зима и след това, на ЕС ще предстоят трудни времена, за да се справи със ситуацията.

След това Европа ще трябва допълнително да намали потреблението си на газ, по-специално чрез увеличаване на производството на електроенергия от въглища, което обаче би довело до по-високи емисии на въглероден диоксид (CO2), или чрез забавяне на затварянето на ядрените електроцентрали в Германия, което обаче би било доста политически чувствително решение.

Скокът в търсенето на втечнен природен газ пък също може да доведе до скок на цените, което би ударило икономиката на ЕС и най-вече по-бедните страни, желаещи да купуват втечнен газ (LNG).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна