Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на икономическия растеж на САЩ до 6,9% през последното тримесечие на 2021 г.

БВП нарасна с 5,7% през цялата 2021 г. - най-силна експанзия от 1984 г. насам

Икономическият растеж на САЩ се ускори рязко през четвъртото тримесечие на изминалата година, тъй като американският бизнес попълни изчерпаните си запаси, за да посрещнат силното търсене на стоки, а потребителските разходи се повишиха по-силно спрямо третото тримесечие, показва предварителната оценка на Министерството на търговията за БВП на водещата световна икономика.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се е увеличил с 6,9% на годишна база през последното тримесечие на 2021 г. след слабо повишение с 2,3% през третото тримесечие и осреднени очаквания за по-сдържано ускорение на растеж с 5,5 на сто.

Процентна промяна на БВП по тримесечия (на годишна база)


Личното потребление се повиши с 3,3% след растеж с 2% през предходното тримесечие, което добави 2,25 процентни пункта към солидния растеж на БВП през четвъртото тримесечие. Натрупаните бизнес запаси пък добавиха 4,9 процентни пункта към растежа на БВП, като стойността на запасите скочи с цели 240 млрд. долара, отбелязвайки едно от най-силните тримесечия от десетилетия насам.

Брутните частни вътрешни инвестиции добавиха 5,15 пункта към БВП, докато по-малките държавни разходи (спад с 2,95) отнеха 0,51 процентни пункта от БВП. Търговският дефицит не се отрази на БВП, тъй като износът добави 2,43 проценти пункта към БВП след растеж на експорта с 24,5%, а вносът отне 2,43 процентни пункта, след като се повиши със 17,7 на сто.

За цялата изминала година американската икономика нарасна с цели 5,7% спрямо първата година на коронавирусната пандемия - 2020 г., когато БВП се сви с 3,4% и отбеляза най-солиден спад от 74 години насам.

Растежът с 5,7% през 2021 г. е най-солидният от 1984 г насам.

Трябва да се има предвид, че преди Covid пандемията, американската икономика нарастваше годишно с между 2% и 2,5%.

Процентна промяна на годишния БВП (спрямо година по-рано)


Икономическата експанзия през миналата година беше подхранвана от масивните фискални стимули, както и от много ниските лихвени проценти. Възходяща инерция обаче изглежда започна да избледнява към декември на фона на новата голяма вълна на инфекции с Covid-19, дължаща се на по-силно заразния вариант Омикрон.

Силният икономически растеж от миналата година, както и солидното нарастване на инфлацията с 5,5% през четвъртото тримесечие са в подкрепа на стремежа на Федералния резерв за началото на повишаване на лихвите през март.

След края на двудневното заседание в сряда вечерта, председателят на Фед Джером Пауъл каза, че "икономиката вече не се нуждае от устойчиви високи нива на подкрепа чрез паричната политика“ и че "скоро ще бъде подходящо да се повишат лихвените ставки".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна