Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтинява към 86 евро за мегаватчас в края на януари

2
Снимка: Алами/Ройтерс

Природният газ в Европа поевтинява с над 6% към 86 евро за мегаватчас през последния ден на търговия за януари с оглед на очакванията за възможни извънредни доставки на синьо гориво от Катар и други доставчици при нарушаване на руските газови доставки, което може да възникне, ако Западът наложи по-тежки санкции на Москва в резултат на евентуална инвазия на Русия в Украйна.

В подкрепа за днешното поевтиняване на природния газ е и оповестеният последен тримесечен доклад за газовите пазари на Международната агенция по енергетика (МАЕ), в който се прогнозира намаляване на търсенето/потреблението на синьо гориво в Европа през 2022 г. с 4,5% спрямо 2021 г., когато потреблението на газ на стария континент се увеличи с около 5,5 на сто.

Прогнозите за по-голямо производство на вятърна електроенергия (от ВЕИ-та) през следващите няколко дни също допринасят за поевтиняването на синьото гориво в края на януари. Силните ветрове в Европа тази седмица трябва да осигурят облекчение на енергийната криза на континента, като през уикенда беше отчетено рекордно производство на електроенергия във вятърните паркове на Обединеното кралство. Междувременно в Германия се очаква вятърната енергия да скочи с 13 гигавата (GW) до 37,1 GW на 1 февруари и да остане на тези нива през по-голямата част от седмицата. Всички това предполага по-ниско потребление на природен газ за производство на ток.

Въпреки днешното поевтиняване на синьото гориво се очаква цените да останат повишени поради силното търсене на газ от Азия и опасенията, че Русия ще намали доставките или че евентуални нови западни санкции спрямо Москва могат да засегнат новопостроения газопровод "Северен поток 2".

През късния следобед в Европа  мартенските фючърси на нидерландския газов хъб TTF, които се използват като еталон за цената на европейското синьо гориво, се понижават с близо 6,5% към и дори малко под 86 евро за мегаватчас (MWh), след като търговията в понеделник стартира на нива около 90 евро за MWh.

Въпреки това поевтиняване обаче газът в Европа поскъпна през януари с близо 20%, след като през декември 2021 г. синьото гориво поевтиня с 24 на сто.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за MWh)



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна