Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Украинската армия ще бъде увеличена със 100 000 военнослужещи

Володимир Зеленски, президент на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви във вторник, че броят на военнослужещите в украинската армия ще се увеличи със 100 000 за три години и ще има повишаване на заплатите на войниците, когато страната премине към професионална армия.

"Указът излиза, не защото скоро ще има война, а за да се гарантира, че мирът ще дойде скоро и ще възтържествува в Украйна“, каза той пред парламента, предаде Ройтерс.

Зеленски добави, че военната и техническата подкрепа за страната му се е повишила до най-високата си точка от 2014 г., тъй като напрежението с Русия продължава.

Той каза, че неговото правителство "цени подкрепата на всички", но "ще разчитаме само на себе си".

Зеленски призова депутатите да останат спокойни и да избягват паниката, докато той се подготвя да приеме лидерите на Нидерландия, Великобритания и Полша - всички членове на НАТО - като част от усилията за намаляване на напрежението с Русия и засилване на международната подкрепа за Киев.

В момента Украйна разполага с близо 250 000 души във въоръжените си сили в сравнение с общата численост на руската армия от около 900 000 души.

Въпреки сътрупването на руски войски по украинската граница, Зеленски многократно отблъсна предупрежденията на Съединените щати и на други съюзници от НАТО, че всеки един момент Русия може да атакува Украйна.

"Трябва да бъдем единни във вътрешната политика. Можете да сте в опозиция на правителството, но не можете да бъдете в опозиция на Украйна“, заяви Зеленски пред украинсите депутати. "Можете да презирате правителството, президента, но не можете да презирате собствения си народ, да сеете паника, за да пожънете политически печалби, да държите хората в състояние на тревога", допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна