Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ в Европа поевтинява с близо 10% към 76 евро за мегаватчас

2
Снимка: Алами,Ройтерс

Природният газ в Европа поевтинява във вторник с близо 10% заради по-голям газов поток, идващ от Русия, солидни доставки на втечнен природен газ (LNG) и прогнози за по-топло от обичайното зимно време на стария континент.

Фючърсите на природния газ с доставка през март на нидерландския газов хъб TTF,  които се използват като еталон за цената на европейското синьо гориво, се понижават през първия ден на февруари с близо 10% към 76 евро за мегаватчас, като за кратко беше ударено дъно около 74,50 евро за MWh - най-ниско ценово ниво от 21-ви януари.

"Корекцията надолу продължава и тази сутрин в газовите центрове на ЕС след скок на вноса на руски газ по тръбопровода, като това идва в съчетание с мекото и ветровито време, силният приток на втечнен природен газ и стабилното производство в Норвегия“, коментират анализатори от Engie EnergyScan, цитирани от Ройтерс.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро а MWh)


Преносимата мощност за доставка на газ за Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани, основен маршрут за доставки на руски газ за Европа, се повиши във вторник до най-високата си точка от началото на 2022 г.

Преносимата мощност достигна във вторник 847 878 MWh в сравнение с 513 897 MWh в понеделник и около нивата, регистрирани в края на декември миналата година.

"По-топло от нормалното време в Обединеното кралство и Северозападна Европа се очаква да продължи до четвъртък, след което рязко да се върне към нормалното за зимата през уикенда, преди отново да има затопляне през следващата седмица", заявиха анализатори от Refinitiv.

Търговци пък посочиха, че силните доставки на втечнен природен газ за Европа също са оказали влияние върху падащите цени на синьото гориво през последни дни.

И на последно място, по-високото производство на вятърна енергия в Германия намалява търсенето на природен газ за електроцентралите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна