Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на промишлената експанзия в САЩ през януари до 14-месечно дъно

Промишлената активност в САЩ продължи да се разширява през януари, но с най-слабо темпо от 14 месеца насам, заради силната вълна с коронавирусния вариант Омикрон на фона на недостиг на работна ръка и във веригите на доставки, което вреди на производството, показват данни на  Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността в промишлеността, се понижи през януари до 57,7 пункта от 58,8 пункта през декември, достигайки най-ниско ниво от ноември 2020 г. Въпреки това индексът все още се задържа над важното ниво от 50 пункта за 20-и пореден месец, което е знак за продължаваща бизнес експанзия в промишлеността, която формира около 11,9% от икономиката на САЩ.

Индексът на новите поръчки спадна най-силно - с 3,1 пункта до ниво от 57,9 пункта, докато индексът на цените се повиши най-силно, нараствайки със 7,9 пункта до 76,1 пункта. Производственият ISM индекс пък се понижи с 1,6 пункта до 57,8.

Графика на промишления ISM индекс на САЩ


"Производственият сектор в САЩ остава в среда, движена от търсенето и ограничени вериги на доставки, но януари беше третият пореден месец с индикации за подобрения в трудовата заетост и представянето на доставчиците. Все пак имаше недостиг на критични междинни материали, трудности при транспортирането продукти и липса на директна работна ръка в предприятията поради Covid варианта Омикрон", отбеляза председателят на комитета за проучване на ISM Тимоти Фиоре.

Малко по-рано днес агенцията IHS Markit също отчете понижение на своя промишлен PMI индекс за САЩ през януари до 13-месечно дъно от 55,5 пункта спрямо 57,7 пункта, достигайки най-ниско ниво от октомври 2020 г.

"Вълната с Омикрон засегна силно производството, изостряйки съществуващите насрещни ветрове чрез потискане на търсенето, създавайки допълнителни проблеми във веригите на доставки и причинявайки широко разпространен недостиг на персонал, често поради отсъствия поради нарастването на инфекциите с Covid-19. Рязкото понижение на съответния PMI индекс е показателно за производствен спад през януари“, коментира данните Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Днешните данни подкрепят прогнозите, че американската икономика отново загуби скорост в началото на 2022 г., след като през последното тримесечие на 2021 г. БВП на САЩ нарасна с 6,9% на годишна база, а за цялата изминала година се повиши с 5,7 на сто, отбелязвайки най-силен растеж от 1984 г. насам.

Вчера инвестиционната банка Goldman Sachs намали рязко прогнозите си за БВП на САЩ през първото тримесечие на настоящата година, като вече очаква слаб растеж от едва 0,5% при предишна оценка за повишение с 2 на сто, визирайки коронавирусната вълна с Омикрон и намалените правителствени помощи за домакинствата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна