Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският регулатор повиши с 54% горната граница на енергийните цени през 2022 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийният регулатор на Обединеното кралство - Ofgem заяви в четвъртък, че е повишил горната граница на енергийните цени в страната с 54% до 1971 паунда годишно и че ще в петък обяви допълнителни мерки за борба с нестабилността на пазара.

Новото ограничение на клиентските енергийни цени представлява увеличение с 693 британски лири спрямо сегашните 1277 паунда, като то отразява значително по-високите цени на газа и на електроенергията. Секторните анализатори прогнозираха, че Ofgem ще повиши таван на цената до около 1900 паунда.

Повишението ще влезе в сила в началото на април и ще продължи шест месеца, или до края на септември.

Ofgem преглежда ценовия таван два пъти годишно, за да отрази цените на енергията на едро и на други разходи, пред които са изправени компаниите. Миналото лято таванът на цената беше 1138 британски лири.

"Знаем, че това покачване ще бъде изключително тревожно за много хора, особено за тези, които се борят да свържат двата края, но Ofgem ще гарантира, че енергийните компании ще подкрепят своите клиенти по какъвто и да е начин", заяви главният изпълнителен директор на британския регулатор Джонатан Бриърли.

Регулаторът добави, че в петък ще обяви допълнителни мерки за облекчаване на нестабилността на енергийния пазар.

В сряда, преди Ofgem да обяви новата ценова граница, търговската асоциация Energy UK призова правителството на страната да защити клиентите от рязкото увеличение на сметките.

"Когато международните цени на газа са толкова високи, има нужда правителството да действа, както вече го правят други правителства, за да направи реална промяна в сметките и да защити икономиката в по-широк план", посочи тогава главният изпълнителен директор на Energy UK Ема Пинчбек.

Профсъюзът GMB пък заяви, че кризата с издръжката на живота е пряк резултат от енергийната стратегия на правителството на Обединеното кралство. "Нуждаем се от разумен дебат за това как да посрещнем и да плащаме за нашата енергия, в противен случай десетки милиони работници и потребители ще продължат да страдат", каза националният секретар на GMB Анди Прендергаст.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени