Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рублата и акциите на "Газпром" поскъпват след нова газова сделка между Русия и Китай

Владимир Путин и Си Цзинпин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската рубла поскъпна с около 1%, а акциите на руските енергийни компании се повишиха, след като президентът Путин информира за нова сделка с Китай за доставка на природен газ след срещата си с китайският лидер Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

Русия се споразумя за 30-годишен договор за доставка на природен газ за Китай по нов тръбопровод, като новите продажби на синьото гориво ще се осъществяват в евро. По този начин Москва укрепва енергийния съюз с Пекин на фона на обтегнатите ѝ връзки със Запада по отношение на Украйна и други въпроси.


"Газпром", който има монопол върху износа на руски газ по тръбопроводи, се съгласи да доставя 10 милиарда кубически метра газ годишно на китайската държавна енергийна компания CNPC, съобщиха от руската фирма и базиран в Пекин представител на индустрията.

Първите потоци през газопровода, който ще свърже Далечния изток на Русия със североизточен Китай, трябва да стартират след две до три години, каза източник на Ройтерс, който по-късно беше последван и от съобщение за сделката от страна на "Газпром'

Русия вече изпраща газ до Китай чрез своя тръбопровод "Силата на Сибир" (Power of Siberia), който започна доставките през 2019 г., и чрез доставки на втечнен природен газ (LNG). През 2021 г. Русия е изнесла 16,5 милиарда кубически метра газ за Китай. Мрежата на "Силата на Сибир" не е свързана с тръбопроводи, които изпращат газ към Европа, която е изправена пред покачващите се цени поради ограничените доставки - една от няколкото точки на напрежение на ЕС с Москва.

Съгласно изготвените по-рано планове, Русия имаше за цел да достави на Китай 38 милиарда кубически метра газ по тръбопровод до 2025 г.

Новата сделка, която съвпадна с посещението на руския президент Владимир Путин на Зимните олимпийски игри в Пекин, ще добави още 10 милиарда кубически метра, увеличавайки продажбите на руски тръбопроводи по дългосрочни договори за Китай.

След новината за новия дългосрочен газов договор руската рубла поскъпна с около 1% към 76,00 рубли за един щатски долара, продължавайки да се отдръпва от близо 15-месечното дъно около 80,4125 рубли за долара, достигнато през миналата седмица на фона на засилващото се напрежение между Запада и Русия заради украинската криза.

Графика долар/руска рубла


Новината допринесе за подем на енергийния сектор на фондовата борса в Москва, като акциите на "Газпром" поскъпват с 1,5%, а на най-големият петролен производител "Роснефт" - с 3,2%.

Днешното поскъпване на петрола Брент с 1,4% към нов 7-годишен връх от 92,40 долара за барел (най-високо ниво от октомври 2014 г.) също допринася за поскъпването на акциите от руския енергиен сектор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна