Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин е съгласен с предложенето на Лавров да се даде повече време на дипломацията

Руският президент Владимир Путин (вдясно) и министърът на външните работи Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник руският външен министър Сергей Лавров предложи на президента Владимир Путин Москва да продължи по дипломатическия път в усилията си да постигне гаранции за сигурност от страна на Запада на фона на растящото напрежение около Украйна, предаде Ройтерс.

Лавров каза на Путин, че Съединените щати са представили конкретни предложения за намаляване на военните рискове, но допълни, че отговорите, дадени от Европейския съюз и военния алианс на НАТО, не са били задоволителни.

Путин каза "добре" в отговор на предложението на Лавров, показано по държавната телевизия. Лавров каза, че Русия е изготвила 10-страничен отговор на САЩ и техните съюзници относно предложенията.

Путин попита Лавров дали има шанс за постигане на споразумение за справяне с опасенията за сигурността на Русия, или тя просто е въвлечена в мъчителни преговори.

Лавров отговори: "Вече неведнъж сме предупреждавали, че няма да допуснем безкрайни преговори по въпроси, които изискват решение днес, но като външен министър трябва да кажа, че винаги има шансове“.

Той добави: "Струва ми се, че нашите възможности (на дипломацията) далеч не са изчерпани... На този етап бих предложил да продължим и да ги надградим“.

"Добре. Имате ли вече проекта на отговор на документите, които получихме от Брюксел и Вашингтон?", попита президентът Путин, а Лавров отговори утвърдително.

Коментарите изглежда сигнализират за намалена вероятност от предстоящи руски военни действия след многократни предупреждения от Съединените щати, че Русия може да атакува Украйна по всяко едно време.

САЩ поискаха Русия да изтегли около 130-те хиляди войници, според които Русия е разположила близо до границата с Украйна. Досега Москва отхвърля тези призиви и призова САЩ и техните съюзници да дадат широки гаранции за сигурност, включително забрана за по-нататъшно разширяване на НАТО.

САЩ изключиха подобна възможност, но предложиха преговори за ракетни ограничения и мерки за изграждане на доверие, стъпки, които Лавров определи като „конструктивни“.

Лавров също така каза, че е получил "неудовлетворителни" отговори на писмото, което изпрати до десетки членове на Европейския съюз и НАТО по въпроса за "неделимата сигурност" - препратка към оплакването на Русия, че Украйна и западните страни укрепват сигурността си за сметка на Русия и че това е в нарушение на международните споразумения.

"Получих незадоволителни отговори, никой от колегите ми министри не отговори на прякото ми съобщение. Затова ще продължим да търсим конкретна реакция от всяка страна", каза той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна