Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Все още не виждаме изтегляне на руските войски

Володимир Зеленски, президент на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски каза в сряда, че страната му все още не вижда руски войски да напускат позициите си близо до украинската граница, въпреки че Москва обяви изтеглянето на някои от своите сили.

"Честно казано, ние реагираме на реалността, която имаме, и все още не виждаме никакво оттегляне“, отбеляза Зеленски, цитиран от Би Би Си.

Коментарите на украинския президент отразяват тези, направени от представители на НАТО и Европейския съюз, които пък Кремъл вече определи като "погрешни".

По-рано в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков настоя, че НАТО "греши", като твърди, че няма доказателства, че Русия намалява броя на войските си около украинската граница и добави, че алиансът има "проблем" в системата си за оценка на ситуацията.

Песков също така подчерта, че Москва е "отвратена от заплахи", които Западът повтаря срещу нея "като мантра" и предупреди, че е "много вероятно" Украйна да започне военна операция в Донбас.

Междувременно проруската Луганска народна република (ЛНР) заяви, че Украйна засилва военното си присъствие близо до границите на Русия и Беларус.

Агенция "Ройтерс" пък цитира свои неназовани източници от западни разузнавателни служби да посочват, че не виждат достоверни признаци на руска деескалация. Според тях военните учения на Русия са в пикова фаза до края на февруари, като се очаква през следващите няколко месеца и изстрелването на балистични ракети от Беларус като част от ученията.

Беларуският външен министър Владимир Макей обаче каза в сряда, че руски войници или военна техника няма да останат в Беларус след съвместни военни учения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна