Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: Днес Русия ще изпрати отговор на предложенията на САЩ за гаранции за сигурност

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко обаче отрече информацията

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще изпрати днес своя отговор на предложенията за сигурност, направени от Съединените щати, заяви в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров.

Самият документ на САЩ беше изпратен в отговор на исканията на Русия относно международната сигурност и разширяването на НАТО.

Лавров добави, че отговорът ще бъде оповестен публично, за да се сведе до минимум разпространението на антируската "пропаганда", идваща от Запад.

"Вярваме, че е абсолютно важно заинтересованите членове на нашите граждански общества да имат представа за това, което се случва, представа за това какви позиции заема всяка страна“, каза той.

Руският външен министър също така отбеляза, че в момента не е възможна работа с НАТО в съвместен съвет, визирайки напрежението между Запада и Москва по отношение на ситуацията в Източна Украйна.

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко обаче отрече, че Русия ще изпрати днес отговора си на предложенията за сигурност, направени от Съединените щати.

"Не, днес няма да го изпратим, все още работим по него“, каза Грушко пред репортери.

Настоящите преговори за сигурност между Москва, от една страна, и съюзниците от НАТО, от друга, се отнасят до разширяването на НАТО, разполагането на военни кораби и самолети, както и забрана на балистични ракети с малък и среден обсег.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна