Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия: Пакетът от санкции на ЕС ще отдели Русия от цялостното индустриално развитие

Немското икономическо министерство подчерта досегашната си енергийна зависимост от Русия

Роберт Хамек, германски икономически министър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският икономически министър Роберт Хабек заяви, че неговото министерство ще направим всичко, за да гарантираме енергийната сигурност на Германия, като същевременно той отбеляза енергийната зависимост на неговата страна от Русия.

"35% от нашия петрол идва от Русия, като имаме петролни запаси за 90 дни. 55% от нашия газ също идва от Русия", посочи той и добави: "Няма начин да се избегне вредата за германската икономика" от предстоящите нови санкции на ЕС спрямо Москва, съобщава Ройтерс.

"Санкциите целят да ударят силно Русия, а Германия - възможно най-леко", добави той.

Според Хабек доставките на газ за тази година са осигурена, като Германия ще подготви газовия си резерв за следващата година.

"С оглед, че и 50% от въглищата ни идват от Русия, ние ще е изградим резерв от въглища. Стремим се да се откажем от изкопаемите горива възможно най-скоро", посочи немският икономически министър.

Изявлението на Хабек звучи така, сякаш Германия се готви да прекъсне енергийната си зависимост от Русия, но според редица анализатори това може да стане дългосрочен, а не в краткосрочен план.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна