Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът и природния газ поевтиняват на фона на надежди за преговори между Москва и Киев

Петролът поевтинява с над 1%, а цената на природният газ в Европа се срива с близо 30% след информациите, че Москва е готова да разговаря с Киев в беларуската столица Минск.

Априлските фючърси на петрола Брент се понижават с 1,6% към 97,50 долара за барел само ден, след като удариха ценови връх над 105 долара за барел за пръв път от средата на 2014 г. в резултат на започналата в четвъртък руска инвазия в Украйна и последвалите санкции на Запада спрямо Москва, които засилиха опасенията от евентуално нарушаване на петролните доставки.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Фючърсите на американския лек суров петрол пък поевтиняват с 1,3% към 91,60 долара за барал, след като в четвъртък и те поскъпнаха за кратко на 100 долара за барел за пръв път от 2014 г. насам.

Цените на природния газ в Европа пък падат с близо 30% обратно под 100 евро за мегаватчас на фона и на информацията, че днес износът на руски природен газ за Европа се увеличил, тъй като европейските комунални компании са поръчали повече газ по дългосрочните им договори с "Газпром".

По-рано в петък "Газпром" пък потвърди, че продължава доставките си на газ за Европа през Украйна. Говори се, че газовите протоци през украинските тръбопроводи са скочили в четвъртък с 38% и с около 24% в петък.

През следобедната търговия в петък фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се понижават с 28% към 95 евро за мегаватчас (MWh), след като само ден по-рано те скочиха до двумесечен връх от 134 евро за MWh, поскъпвайки дори за кратко до 144 евро.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна