Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ предупреди, че поделението на "Сбербанк" - "Сбербанк Европа" е изправено пред фалит

Австрийският финансов реулатори наложи мораторум на Sberbank Europe

Базирано в Австрия дъщерно дружество на руската държавна "Сбербанк" -  "Сбербанк Европа" (Sberbank Europe AG) има вероятност да изпадне в неплатежоспособност след бягство на вложители поради въздействието на руската инвазия в Украйна.

Европейската централна банка съобщи рано в понеделник, че банката е имала 13,6 милиарда евро активи към края на миналата година, но е претърпяла "значителни изтичания на депозити" поради "геополитическо напрежение", предаде Асошиейтед прес (АП).

ЕЦБ посочи, че централата във Виена на Sberbank Europe AG "вероятно няма да е в състояние да изплати своите задължения или други задължения, когато настъпят падежите". Банката е изцяло притежавано от руската "Сбербанк" дъщерно дружество, чийто мажоритарен акционер е руското правителство.

Европейският съвет за преструктуриране на банки (Единен съвет за преструктуриране (ЕСП) или SRB) отделно обяви, че е наложил забрана за плащания на парите, дължими от страна на банката, и лимити за това колко средства могат да бъдат изтегляни от вложители в Sberbank Europe. Бордът ще вземе решение за по-нататъшни стъпки, които могат да включват преструктуриране, продажба или ликвидация на банката.

Трябва да се има предвид, че "Сбербанк Европа" управлява 185 клона и има повече от 3933 служители.

Междувременно Австрийският орган за финансови пазари (FMA) наложи мораториум върху Sberbank Europe AG с незабавна сила до 1 март 2022 г., 23:59 часа, съобщи надзорният орган в понеделник.

"Тази мярка беше необходима, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ), на чийто пряк надзор е обекта, и SRB (Единния съвет за преструктуриране) посочиха, че Sberbank Europe AG е в сериозни икономически затруднения и че фалитът на банката ("провал или вероятност да се провали") е неизбежен", заявява FMA, цитиран от Ройтерс.

Стъпките идват, след като западните съюзници засилиха санкциите в събота, като предприеха действия за отделяне на големите руски банки от основната глобална платежна система SWIFT и обявиха други мерки за ограничаване на използването от Москва на валутните резерви на Руската централна банка, които са на стойност 630 милиарда долара.

"С оглед на последните геополитически събития, няколко банки от групата "Сбербанк Европа" претърпяха значителен отлив на депозити на клиенти за много кратък период от време. Това доведе до по-дълго време на изчакване в някои от клоновете, а в някои случаи и до ограничаване на размера на ежедневното теглене на пари в брой", се казва в изявление на Sberbank Europe.

"За да защити своите клиенти и да поддържа критичните функции на банката, Sberbank Europe беше и продължава да бъде в тесен контакт с отговорните регулаторни органи“, каза главният изпълнителен директор Соня Саркьози.

"Полагаме всички усилия и напълно подкрепяме властите да използват своите правомощия, за да управляват тази безпрецедентна ситуация в най-добрия интерес на нашите клиенти“, добави тя.

Sberbank Europe AG не може да извършва никакви плащания, преводи или други транзакции по време на мораториума, заяви Австрийският орган за финансови пазари. Вложителите имат достъп до максимална сума от 100 евро на ден.

Депозитите до 100 000 евро (или около 111 600 долара) продължават да се покриват от австрийската схема за гарантиране на депозити, добави той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна