Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дълги опашки пред бензиностанциите след страхове за рязко поскъпване или недостиг на гориво

4
Снимка: Диана Костова

През бензиностанциите в София и в други градове се извиха дълги опашки от автомобили. Като причина за създалата се ситуация шофьорите посочиха промяната на цената на бензина и дизела в посока нагоре за много кратък период от време. Предполага се, че влияние оказва и геополитическата обстановка, която поражда и слухове за дефицит.

Редица шофьори желаят да заредят своите коли с гориво, опасявайки се, че скоро - дори още след полунощ - горивото ще поскъпне силно с оглед на рязкото повишаване на цените на петрола на световните борси в резултат на войната в Украйна.

Други пък се опасяват, че военният конфликт ще наруши петролните доставки, включително в нашата страна, което ще доведе в близките дни до липсата на достатъчно гориво по бензиностанциите.

В някои бензиностанции по страната дизелът и бензинът вече надхвърлиха 3 лева за литър.

Не е изключено част от шофьорите да са се наредили на дългите опашки през бензиностанциите заради предстоящите за редица българи четири почивни дни заради 3 март.

"Зареждам с гориво заради очаквания скок в цените на горивата", според едни от анкетираните от БНР шофьори, а други посочват, че просто желаят да има пълен резервоар.

"Предстои ми да пътувам и в комбинация с повишение на цените на горивата - няма друг избор. На една от бензиностанциите цената е вече е 3,13 лева за литър, докато на друга е 2,68 лева. Това прави 40 стотинки разлика за няма и 50 метра между двете бензиностанции. Мисля, че това е доста показателен факт", отбеляза трети шофьор.

Според друг от чакащите пред бензиностанция, "като има такова събитие (войната в Украйна и риск от проблеми с руските петролни доставки), се пораждат и такива нагласи за спекула. Това е вече в сферата на политиката, но подозирам, че е удобно и на останалите страни производителки да ограничат по някакъв начин доставките и да вдигнат цените - ако можеш да продаваш по-малко гориво за повече пари. Едно такова събитие отключва верижна реакция"



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна