Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Роскомнадзор" блокира достъпа до "Фейсбук" и "Туитър" в цяла Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският комуникационен регулатор заяви в петък, че е блокирал достъпа до сициалната медия "Фейсбук" (Facebook) на компанията майка  Meta Platforms Inc в рамките на страната в отговор на това, което според него са ограничения на достъпа до руските медии на неговата платформа, съобщава Ройтерс.

Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масовите медии ("Роскомнадзор") заяви, че е имало 26 случая на дискриминация срещу руски медии от страна на Facebook от октомври 2020 г. насам, като достъпът е ограничен до поддържани от държавата канали като RT и информационната агенция РИА.

От Meta заявиха, че милиони обикновени руснаци ще бъдат лишени от възможността да говорят открито, като от компанията ще продължат да правят всичко възможно, за да възстановят услугите си в Русия.

По-рано тази седмица компанията заяви, че е ограничила достъпа до RT и Sputnik в целия Европейски съюз и понижава в световен мащаб съдържанието от страниците на руските държавни издания в Facebook и акаунти в Instagram, както и публикации, съдържащи връзки към тези издания в Facebook.
Роскомнадзор частично ограничи достъпа до "Фейсбук" на 25 февруари.

Журналист на Франс прес в Москва пък предаде, че от територията на Руската федерация достъпно остава приложението Instagram, собственост на американският технологичен гигант.

Междувременно "Роскомнадзор" обяви, че е започнало ограничаване на достъпа и до "Туитър", собственост на друга американска компания. Причината е разпространение на невярна информация за обществено значими събития, предадоха руските агенция "Интерфкс" и "РИА Новости".

Този ход е сериозна ескалация в продължаващата конфронтация между големите технологични компании и Русия, която през последните години наложи множество глоби и блокира услугите чрез забавянето им. Напрежението се засили на фона на руската инвазия в Украйна, която Москва продължава да нарича "специална операция".



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени