Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г-7 призова Русия незабавно да спре агресията си срещу Украйна

Външните министри на страните от Г-7 предупредиха, че на Русия могат да бъдат наложени още санкции

В официално изявление в петък външните министри на страните от Г-7 призоваха Русия незабавно да спре агресията си срещу Украйна, да даде възможност за безпрепятствена хуманитарна помощ за мъчещото се украинско население и да спре всякакви атаки в близост до украинските атомни електроцентрали, предаде Ройтерс.

"Всяко въоръжено нападение и заплаха срещу ядрени съоръжения, предназначени за мирни цели, представлява нарушение на принципите на международното право“, се отбелязва в изявлението на най-богатите икономически в света.

Подчертава се също така, че съобщаваните безразборни атаки от Русия срещу цивилни и срещу гражданска инфраструктура са явно нарушение на международното право и че отговорните за всички регистрирани военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност.

Външните министри на страните от Г-7 също така предупредиха, че на Русия могат да бъдат наложени още санкции заради инвазията в Украйна.

Те заявиха, че са "дълбоко загрижени" за хуманитарните жертви от "продължаващите удари на Русия" срещу цивилното население на Украйна.

"Подчертаваме отново, че безразборните атаки са забранени от международното хуманитарно право. Ние ще държим отговорните за военни престъпления, включително безразборна употреба на оръжие срещу цивилни", казаха външните министри на Г-7 в съвместно изявление, публикувано от Държавния департамент на САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени